zaterdag 24 augustus 2013

Goulash


Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd - dit is wat meestal goulash genoemd wordt).
(Zo. Even wat info van Wikipedia geplukt)
Je zou denken dat goulash een winters gerecht is, maar nu liggen overal goedkope lekkere paprika's, tomaten en nieuwe uien in de winkel en op de markt.Maken dus!

2 grote of 3 kleine paprika's in grove stukken
2 grote uien in grove stukken
2 tenen knoflook, geplet en klein gesneden
600 gram of meer-afhankelijk van je smaak -runderstoofvlees, in grote blokken
1 runderbouillonblokje
1 blikje tomatenpuree
eventueel wat verse tomaten
1/2 theelepel cayenne peper
1 flinke theelepel paprikapoeder
2 laurierblaadjes
1 flinke scheut medium sherry, wijn, bier, of whatever
water
peper en zout
een snuf karwijzaad(dit schijnt typisch Hongaars te zijn)

Begin met het snijden van de paprika's, leg ze in een vergiet of schaal, dan de uien en knoflook en tot slot snijd je het vlees.Strooi er peper en zout over.
Doe een flinke lepel kokosolie, raapzaadolie of arachide olie in een braadpan.
Bak de uien samen met de knoflook met een beetje zout en suiker. Als ze zacht zijn, gaan de rest van de ingrediënten in de pan. het vlees hoeft niet aangebraden, daar proef je toch niks van en het droogt er alleen maar van uit.
Roer goed en voeg het vocht toe.
Deksel op de pan, vuur laag. Laat 3 uur pruttelen en proef dan of het vlees gaar is en de paprika's zacht. Bind eventueel met wat maïzena en eet met rijst, of aardappels.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten