donderdag 3 oktober 2013

appelmoes













Lekker belangrijk, een blog over appelmoes.

Maar wat is er lekkerder dan een bak zelfgemaakte heerlijk geurende appelmoes, die je -warm of koud- kunt eten bij rode kool, varkensvlees, gebakken kip of in de vanille vla als toetje?
Nou dan.

 




Je kunt appelmoes op 2 manieren maken:

In stukjes snijden, met schil en klokhuis opzetten met een beetje water en dan tot moes laten koken. Vergeet niet te roeren. Dan in een groentemolentje of roerzeef doen en draaien, suiker erbij, beetje kaneel, lekker.

of makkelijker en minder afwas:

schillen, klokhuis eruit, in stukjes in magnetron bestendige schaal, beetje water en citroensap erbij en dan op vol vermogen 5 minuten laten staan, dan omroeren, weer 5 minuten etc tot de stukjes zacht zijn.
Suiker erdoor, beetje kaneel, heerlijk. 

Bij de eerste manier krijg je van die bruinige boeren appelmoes en bij de tweede manier krijg je lichte, frisse, chique appelcompote.

De fijnste appels voor appelmoes zijn goudreinetten, die zijn er ook in 't rood.
Jonagold en Elstar zijn ook aardige moesappels, een beetje zoet, en verder James Grieve, maar die zijn er nu waarschijnlijk niet meer. Daar krijg je een lichte, beetje groenige appelmoes van. Heerlijk.



Als vroeger de appelmoes stond af te koelen, legde ik er altijd een lepel en briefje naast: proeven met schone lepel. Anders stonden er van die vingersporen in....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten