zaterdag 20 juli 2013

Jamaicaanse kip met rijst (bbq gerecht)

                                  

Ik had bij de poelier in een opwelling 1 kilo kipdrumsticks gekocht, die lagen in de vriezer te wachten op betere tijden.En die kwamen, want het werd Zomer!! En zomer =bbq.
Ik vond een recept dat ik uit de Elle eten had gescheurd en met hier en daar een aanpassing bleek het heerlijk te zijn.

Ik heb de kip 2 dagen in de marinade gelegd, meer uit luiïgheid. Bleek heel lekker te zijn!

1 kilo drumsticks
1 blikje kapucijners
een bosje bosuitjes
1 verse ananas
basmatirijst voor 2 personen 
1 kaneelstokje

marinade
1 à 2 rode pepers gesnipperd
1 à 2 tenen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
2 cm verse gemberwortel geraspt
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen nootmuskaat
1 theelepel kaneel
4 el witte wijnazijn
1 grote sinaasappel  (het sap)
4 el bruine basterdsuiker
2 el verse tijm, of een snufje droge
4 el sojasaus
3 el zonnebloem- of arachideolie
peper en zout 

roer eerst de droge ingrediënten door elkaar en voeg dan de natte toe

Handig is om steeds na gebruik het potje weer weg te zetten of de ingr. af te strepen
Doe de kip in een diepvrieszak en schenk de marinade erbij. Zet in een kom in de koelkast en hussel af en toe met zak en al. Marineer 24 of 48 uur.

Maak op de dag dat je gaat bbq-en de ananas schoon en zet even in de koelkast.
Laat de kapucijners uitlekken, snijd de bosuitjes.
Haal de kip uit de koelkast en schud de marinade er af.
Doe de overgebleven marinade in een pannetje en laat 30 minuten pruttelen, voeg af en toe wat water toe als het te dik wordt.
Steek de bbq aan, bijvoorbeeld met een houtskoolstarter.
Als de briketten grijs zijn, duw je ze naar de kant en zet je in het midden een aluminium lekbakje.Leg de kip boven het bakje, misschien past het niet, maakt niet uit. Wissel af en toe van plaats.Sluit de deksel en zet een wekker op 30 minuten. Draai de kip zeer regelmatig om. Ondertussen kook je de rijst met het kaneelstokje en roer je de kapucijners, uitjes, ananas en zout naar smaak erdoor.
Na 30 minuten leg je de drumsticks boven het hete gedeelte, zodat ze mooi bruin worden.
Serveer met de rijst en de saus.
Je kunt 2 pootjes pp serveren, als je de bbq uitdoet, kun je de overige kip laten liggen om warm te houden.
 
 

2 opmerkingen: