dinsdag 9 juli 2013

Moussaka voor Dore

moussaka is een hoop werk, toegegeven, maar je kunt het allemaal van te voren maken, zelfs verdeeld over 2 dagen en op het moment suprême hoeft het alleen in de oven, terwijl jij een lekkere salade in elkaar flanst..

2 grote aubergines, of 4 kleine van de markt in niet te kleine stukjes gesneden
2 uien, gesnipperd
1 grote teen knoflook, geperst
flinke hand verse munt, gehakt
flinke hand krul peterselie, gehakt
500 gram lekker gehakt, rund
1 theelepel kaneel
2 kleine blikjes tomatenpuree(euroshopper)
2 glazen rode wijn (niet opdrinken!)
olie
peper
zout

kaassaus:
3 dl melk
30 gram roomboter
30 gram bloem
-wil je meer saus, neem dan 4 of 5 dl melk, 40 of 50 gram bloem en boter-
1/2 kippenbouillonblokje
1 laurierblad
geraspte nootmuskaat
1 groot ei
1 kuip ricotta van 250 gram
geraspte parmezaanse kaas 

als je na een uurtje wilt eten, zet je de oven aan op 180 gr
als je later wilt eten, laat je het gerecht rusten onder een stuk alufolie


begin met de aubergines:
wassen, kroontje afsnijden en in stukjes snijden
leg op een plaat die onder je grill past en besprenkel met zout en olijfolie
zet onder een matig warme grill, tot alle stukjes medium bruin zijn, roer af en toe om
deze komen onderin de ovenschaal, die ingesmeerd is met olijfolie

de vleessaus
doe in een grote koekenpan of hapjespan wat arachideolie en bak zachtjes de uien en knoflook
dit duurt minstens 1 kwartier
doe het gehakt erbij en laat omscheppend bakken, bestrooi met peper en zout
voeg de tomatenpuree, de kruiden, de kaneel en de wijn toe en wat verse peper
laat lekker pruttelen op laag vuur, voeg wat water toe als het droog dreigt te worden(15 minuten)

de kaassaus
dit recept komt uit de koker van Delia Smith www.deliaonline.com/recipes en wie haar kent weet hoe zij saus maakt:

doe de melk, boter en bloem, het laurierblad en het verkruimelde bouillonblokje in een steelpan, doe het vuur aan en begin te roeren met een garde
als de saus dik wordt, laat je het 2 minuutjes koken en zet dan de pan van het vuur af.
voeg ei, ricotta, kaas en nootmuskaat toe en wat verse peper
roer goed door
vul de schaal: aubergines, vleessaus, kaassaus

 zet 50 minuten in de oven en let erop, dat de bovenkant niet te donker wordt






Geen opmerkingen:

Een reactie posten