dinsdag 18 juni 2013

risotto met verse erwtjes

bij de groenteboer liggen nu verse doperwtjes, ze lijken duur, maar ze zijn zóveel lekkerder dan geconserveerde erwtjes.Doppen is eenvoudig en is een leuk werkje voor in de tuin.

pond verse erwtjes,gedopt, niet gekookt
stukje (echte) feta in kleine blokjes
stukje parmezaanse kaas
1 rode ui, gesnipperd 
2 stengels bleekselderij, gewassen, harde draden eraf en in boogjes gesneden 
1 takje munt, gewassen, blaadjes in kleine reepjes
1/2 liter kippenbouillon, vers of van tabletten
peper
1 scheut droge sherry of witte wijn
klont boter
175 gram arborio of carnarolirijst, niet wassen! (arboriorijst zit in de zakjes risottorijst van AH)


zet een pan met dikke bodem op het vuur  en smelt de boter
bak op laag vuur de ui en de bleekselderij en als dit zacht is voeg je de rijst toe 
laat even rustig sudderen
zet de bouillon onder handbereik met een grote soeplepel er in
giet eerst een scheut wijn of sherry in de pan, als het uit is gebruist voeg je een lepel hete bouillon toe
ga meteen roeren, vuur op medium. Laat het niet té hard koken!
als het vocht is opgenomen, voeg je de volgende lepel toe, weer roeren, en zo verder tot de bouillon op is
proef de rijst, soms is hij nog niet gaar, dan doe je een beetje water in de pan en roer je even door
het duurt ongeveer 20 minuten voordat de korrels lekker beetgaar zijn
voeg nu de erwtjes toe en schep de munt en de fetablokjes er door en een klont boter
het duurt een paar minuutjes voor de erwtjes gaar zijn, proef even
je kunt er ook blokjes gekookte ham of gerookt, uitgebakken spek doorheen roeren
serveer direct, eventueel met parmezaanse kaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten