woensdag 26 juni 2013

spaghetti meatballs voor Bonne

Oorspronkelijk een Jamie Oliver recept www.jamieoliver.com/‎, maar door alle aanpassingen is het een familierecept geworden.Als je geen tijd hebt om tomatensaus te maken, kun je een pot goede saus kopen en daar de gehaktballen in laten sudderen. Voeg dan wel wat verse kruiden toe, zoals basilicum en rozemarijn.

de saus

4 grote tomaten in stukjes
2 tenen knoflook geperst of fijngesneden
1 ui gesnipperd
1/4 liter tomatenpassata
een scheut rode wijn
een scheutje balsamicoazijn
1 runderbouillonblokje verkruimeld
rasp van 1 citroen,plus wat sap
1 handje verse basilicum in stukjes gescheurd
1 takje rozemarijn fijngesneden
2 blaadjes salie fijngesneden
je kunt ook andere kruiden toevoegen, naar eigen smaak
olijfolie, peper, zout

zet een grote pan op het vuur, de ballen moeten er ook in passen
laat warm worden en gooi er een scheut olijolie in
fruit de uien, knoflook en citroenrasp op laag vuur, tot alles zacht is geworden(15 minuten)
voeg de tomaten en de kruiden toe, daarna de rest van de ingrediënten
Laat minstens 1 uur pruttelen, voeg zonodig water of wat passata toe

de ballen

400 gram(of meer) goed gehakt, rund of rund gemengd met half-om-half
zout en peper
1 ei
1 lepel zaanse mosterd
een hand Panko, dat is Japans broodkruim, ideaal in de keuken(Toko)
een flinke berg geraspte parmezaanse kaas
misschien wat gedroogde italiaanse kruiden

meng het gehakt met alle ingrediënten en kneed goed door
maak een klein balletje en leg in de magnetron. Als het gaar is, kun je proeven of er meer zout bij moet
draai er flinke ballen van, ze krimpen in de pan
zet in de koelkast tot de saus klaar is
laat de ballen in de saus zakken, roer voorzichtig en laat nog 20 minuten pruttelen, tot de ballen gaar zijn
serveer met spaghetti (wilde) rucola en parmezaanse kaas


Geen opmerkingen:

Een reactie posten